Assalamualaikum and hey peeps~
wah wah wahhhhh. panjangnye tajuk entry kan. haruslah, kena bagi tau detail name menu aku dua malam berturut-turut ni. entah demam ape aku tetibe rajin nak masuk dapur memasak. ehem ehemmmmm. so, takkan lah aku nak kenyang sorang dengan resipi yang aku ade ni, jom lah kite same-same buat kalau time lapar ye, pastu tak nak makan heavy-heavy sangat. this is the best recipes ever you'olls. *eh yeke tak heavy ? bagi aku tak heavy la kan. eheh.
here we go. the first recipe : home-made french loaf with fish fillet
oh sile jangan teruja dengan perkataan home-made tersebut. bukan lah maksudnye french loaf dgn fish fillet tu buat kat rumah, tapi this type of sandwich aku buat kat rumah. eheh.
bahan-bahan ;
french loaf
fish fillet (berape keping tu depends la. kalau mcm aku ambik separuh je sbb fillet yg aku beli tu besar)
mayonnaise
tomato
lemon
salads
cara-cara ;
1) first of all deep fry fish fillet tu about 3-5 minutes je. sebab die cepat masak.
2)then,french loaf tu act keras dan sebaiknye kena bakar dlm oven, rasenye baru la crunchy amagaddd! tapi aku malas,so just panaskan atas pan je.
3)tomato tu slice kan untuk letak dalam french loaf sket, pastu aku prefer untuk cincang sket tomato tu pastu mix dgn mayonnaise.
4)squeeze lemon dalam mayonnaise. aku ambik suku je lemon ni,sebab masam2 sangat ngilu gigi,erkk-,-
5)then lagi suku dari lemon tu aku squeeze kat atas fillet.
6)sapu mayonnaise,letak salad, letak tomato, letak fillet, done !!!
p/S : oh ye, most of the french loaf kat kedai die jual yg panjang kan? so, potong la depends ngan selera masing2. happy trying then :))
second recipe : home-made mayonnaise sushi
aku rase resipi ni banyak je kat mane-mane pun, tapi takpe lah. still want to share :))
bahan-bahan ;
dried-seaweed
mayonnaise
beras sushi- 1 cawan
sosej- 3
isi ketam- 3
telur- 1
tepung gandum
cuka
cara-cara ;
1)masak beras sushi tu dengan 2 cawan air
2)rebus isi ketam dengan sosej skali
3)telur mix dengan tepung gandum dalam satu sude beasr, sebab nak telur tu lagi tebal
4)bila nasi dah masak, gaulkan nasi yg tengah panas-panas tu dengan cuka, yang ni pun depends la, selera masing, banyak mana nak letak cuka
5)then,mix nasi dgn cuka tadi dengan mayonnaise.
6)then ambil seaweed, ambik nasi dalam satu sudu besar, letak atas seaweed tu pastu ratakan. sampai penuh seaweed tu.
7) sosej, isi ketam dengan telur tadi, kita hiris panjang-panjang pastu letak kat tengah2 seaweed, pastu roll.
8)dah siap roll, potong , pastu dapatlah sushi :))
selamat mencuba walaupun resipi tak seberapa , hewhew :))
hoiii sushi... mantop ko zahhhhh. ! hahaha
ReplyDelete